Prva.sk
Partner ... 

Výpočtová technika

  Viete si predstaviť život bez počítača? V dnešnej dobe je to veľmi nereálne. Notebook a stolový počítač sa stali každodennou samozrejmosťou. Stolový počítač alebo notebook? Pri tejto otázke musíme vždy zvážiť plusy a mínusy oboch a niekoľko ďalších dôležitých faktorov, napríklad na akú prácu počítač potrebujeme, či máme doma dosť miesta alebo či potrebujeme počítač len doma alebo aj v práci a podobne.

 

  Notebook je vhodný pre ľudí ktorý potrebujú počítač na viacerých miestach, respektíve ho potrebujú na každodennú prácu aj mimo domu, alebo v škole, pretože ho jednoducho zbalíte a vezmete zo sebou a položíte kdekoľvek. Pre podnikateľov je obrovskou výhodou v tom že môžu mať kompletnú kanceláriu vždy so sebou. Nevýhodou notebooku je jeho životnosť, keďže ho prenášame je náchylnejší na opotrebenie ako stolový počítač.  Stolový počítač má aj ďalšiu veľkú výhodu a tou je možnosť upgreadu o pamäť, procesor, grafiku či pevný disk, čo bohužiaľ u väčšiny notebookov nie je vôbec možné. Takouto možnosťou môžete kedykoľvek rozšíriť  a vylepšiť svoj stolový počítač na hodnoty ktoré momentálne potrebujete k svojej práci. Čo sa týka porovnávania cien medzi notebookom a stolovým počítačom je na tom PC  tiež lepšie, pretože pri rovnakom výkone ako u notebooku zaplatíte menej. Pre koho je teda určený notebook? Hlavne pre študentov, ktorý sú raz doma, potom na internáte a inokedy v škole a pre všetkých ktorý potrebujú nosiť kanceláriu a dáta neustále zo sebou aby ich mali po ruke.

 

  Pre všetkých ostatných užívateľov je jednoznačne najvýhodnejší či už s pohľadu ceny, alebo ďalších faktorov stolový počítač. Pri technických parametroch je taktiež veľmi dôležité určiť na čo budete počítač používať. Pokiaľ potrebujete počítač na jednoduchú prácu (Word, Excel, internet...) bude úplne postačovať počítač s integrovanou grafickou kartou a 1GB ram. Ak však sa rozhodnete že chcete pracovať s grafickými aplikáciami budete potrebovať počítač s najvyššou radou procesorov a veľkou kapacitou pamäte a disku. Keď sa chcete na svojom počítači oddávať najmodernejším hrám taktiež budete potrebovať  dostatok pamäte a naviac vám už nebude postačovať integrovaná grafika, siahnite po rýchlej grafickej karte s akcelerátorom.

 

  A na záver. Čo ešte dokúpiť k počítaču? Napísali ste dôležitý text a potrebujete ho súrne vytlačiť. K tomu vám poslúžia či už tlačiarne alebo multifunkčné zariadenia. Pokiaľ chcete tlačiť farebne, výhodnejšia je atramentová tlačiareň. Laserové tlačiarne sú rýchlejšie a majú lacnejšiu tlač, sú však drahšie než atramentové.

 

Vstúpte do kategórie Výpočtová technika